Kurs RODO Warszawa

Szukasz zaawansowanego Kursu RODO w Warszawie?

Zapraszamy do Warszawy, na 4 dni (32 godziny) zaawansowanych wykładów i praktycznych warsztatów z realizacji wdrożeń RODO oraz bieżącego wykonywania obowiązków IOD oraz administratora danych.

Czym JEST Kurs RODO w Warszawie?

Maksymalnie praktyczny, czterodniowy Kurs RODO, przygotowujący do pełnienia funkcji IOD, a także do samodzielnego wdrażania i stosowania unijnego rozporządzenia RODO. Stanowi też znakomite uzupełnienie kompetencji już powołanych IOD. Organizowany w Warszawie oraz innych miastach w Polsce. Prowadzony w formie wykładowo – ćwiczeniowej, której zakładanym efektem jest nabycie lub uzupełnienie wiedzy i umiejętności wykonywania czynności wdrażania i bieżącego stosowania RODO. Podczas dwóch z czterech dni Kursu RODO pracujemy na komputerach oraz na autorskich wzorach dokumentacji, w szczególności: wzorze analizy ryzyka RODO i matrycy ryzyk, wzorze DPIA, wzorze rejestru czynności przetwarzania oraz rejestru kategorii czynności przetwarzania.

Kurs RODO to nie tylko kurs dla Inspektorów Ochrony Danych. Kurs RODO jest odpowiedni również dla kierownictwa administratorów danych, samodzielnie wdrażających RODO w organizacji lub dla osób nadzorujących ten proces. Jest również odpowiedni dla wszystkich osób, które poszukują zaawansowanych umiejętności wdrażania i stosowania RODO.

Czego dowiesz się na Kursie RODO w Warszawie?

OBOWIĄZKI INFORMACYJNE

Omówimy i przećwiczymy sporządzanie obowiązków informacyjnych RODO, na bazie wzorów które otrzymasz po kursie.

AUDYT RODO

Poznasz praktyczne aspekty wykonywania audytów RODO systemów przetwarzania i ochrony danych osobowych.

ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA

Zrealizujemy case study, jakie środki ochrony danych osobowych są wymagane przez RODO.

ANALIZA RYZYKA RODO

Przeprowadzimy ćwiczenie ze sporządzania analizy ryzyka na bazie konkretnych przykładów organizacji.

MATRYCA RYZYK RODO

Nauczysz się posługiwać autorską matrycą ryzyk, znacząco upraszającą wykonanie analizy ryzyka RODO.

OSOD / DPIA

Nauczysz się oceniać zasadność, a także przeprowadzać ocenę skutków ochrony danych osobowych.

REJESTR CZYNNOŚCI

Przećwiczymy sporządzanie rejestrów czynności przetwarzania danych - na bazie autorskiego wzoru, który otrzymasz po Kursie RODO.

RETENCJA

Przećwiczymy trudne zagadnienie praktycznego stosowania zasady ograniczonego przechowywania danych osobowych. kategori przetwarzań

POWIERZENIE

Na bazie autorskiego wzoru, sporządzimy umowę powierzenia danych. Omówimy wymogi RODO w tym zakresie.

TRANSFER MIĘDZYNARODOWY

Dowiesz się, jak zgodnie RODO postępować w przypadku transferu danych osobowych do państw trzecich (spoza EOG).

OBOWIĄZKI ADO / IOD / PP

Omówimy, jak realizować obowiązki administratora danych, IOD oraz podmiotu przetwarzającego.

DANE KADROWE

Dowiesz się, jak przetwarzać dane osobowe pracowników (dane kadrowe) zgodnie z wymogami RODO i Kodeksu Pracy.

WIZERUNEK A RODO

Omówimy przetwarzanie danych osobowych wizerunkowych w kontekście RODO i prawa autorskiego.

POWOŁANIE IOD

Kiedy należy powołać IOD i jak to zrobić. Jak zgłosić IOD do organu nadzorczego. Praktyczna prezentacja procedury zgłoszeniowej.

ŻĄDANIA OSÓB

Omówimy, jakie prawa przysługują osobom, których dane osobowe podlegają przetwarzaniu. Powiemy również jak je realizować.

NARUSZENIA

Case study, jak postępować wewnątrz organizacji w przypadku stwierdzenia naruszenia ochrony danych osobowych.

KONTROLA PUODO I SANKCJE

Omówimy praktyczne aspekty postępowań kontrolnych i naruszeniowych PUODO i przećwiczymy udzielanie odpowiedzi na żądania organu nadzorczego.

WDROŻENIE RODO

Cały Kurs RODO jest zorientowany na nabycie umiejętności samodzielnego wdrożenia RODO w oparciu o konkretne informacje oraz wzory dokumentacji RODO.

nasi eksperci wypowiadali się w:

szkolenie rodo eksperci rzeczpospolita
szkolenie rodo eksperci onet
szkolenie rodo eksperci newsweek
szkolenie rodo eksperci lex
szkolenie rodo eksperci gazeta prawna
szkolenie rodo eksperci forbes

Dodatkowe korzyści z Kursu RODO w Warszawie

praktyczna wiedza i umiejętności

W oparciu o przeprowadzone wykłady i ćwiczenia, dowiesz się i nauczysz, jak wdrażać RODO oraz praktycznie realizować bieżące obowiązki Inspektora Ochrony Danych. Pamiętaj, że jeżeli w Twojej organizacji nie ma IOD, jego zadania spoczną na administratorze danych.

Wzorcowa dokumentacja RODO

Otrzymasz pakiet wzorcowej dokumentacji RODO, o wartości 379 zł: polityka ochrony danych, przykładowe obowiązki informacyjne, analiza ryzyka z przykładową matrycą ryzyk (ponad 20 zasobów), rejestr czynności przetwarzań (ponad 20), zbiór przykładowych procedur, związanych z przetwarzaniem danych (ponad 20), akty prawne i wytyczne, wzór umowy powierzenia danych osobowych, nadto wiele użytecznych dokumentów.

Materiały szkoleniowe

W zakres materiałów szkoleniowych z Kursu RODO wchodzą: kolorowa broszura z przedstawioną na szkoleniu prezentacją, książeczka z RODO w kieszonkowym formacie, notatnik oraz długopis.

Certyfikaty RODO

Po Kursie RODO, otrzymasz imienny certyfikat uczestnictwa w czterodniowym Kursie RODO. Opatrzony hologramem oraz podpisany przez trenera prowadzącego pozwoli Ci pokazać światu swoje kwalifikacje!

Darmowe wsparcie prawne

Możesz skorzystać z mailowych konsultacji (do 3 przez 30 dni) w zakresie omówionych zagadnień (wsparcie nie obejmuje przygotowania dokumentacji). Otrzymasz także aktualne akty prawne i wytyczne PUODO oraz Grupy Roboczej art. 29.

Plan optimum w niezbednikrodo.pl

Dostęp do narzędzia zarządzania systemem ochrony danych osobowych online przez 3 miesiące. Umożliwia ono m. in. generowanie powierzeń, prowadzenie elektronicznego rejestru czynności, czy przyjmowanie zgłoszeń naruszeń ochrony danych online. Stworzone z myślą o maksymalnym ułatwieniu wdrożenia RODO.

Wzory dokumentacji RODO

W PREZENCIE OTRZYMASZ
Profesjonalne wzory dokumentacji RODO. Przygotowane przez profesjonalistów i praktyków – szkoleniowców, audytorów i wdrożeniowców ze SzkolenieRODO.pl
o wartości
379zł!

Trenerki Anna Mrozowska oraz Agnieszka Chmielewska wyróżniały się wysoką wiedzą i kompetencjami w zakresie omawianej tematyki. Wykazały się otwartością i gotowością do wyjaśnienia problemów i wątpliwości w temacie RODO, a omawiane treści były przekazane w sposób przystępny i zrozumiały z uwzględnieniem specyfiki naszej firmy.

Lubelski Węgiel “BOGDANKA” S.A.

Z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że zleceniobiorca wykonał swoje zadania sprawnie, z należytą starannością i w poczuciu odpowiedzialności za podjęte działania. W pełni kompetentni pracownicy tej firmy zapewnili nam poczucie bezpieczeństwa w trakcie realizacji zleconej usługi.

A’Gusto

Profesjonalizm pracowników, duża elastyczność i umiejętność dostosowania się do potrzeb i oczekiwań naszej firmy utwierdziły nas w przekonaniu o słusznym wyborze właśnie tego Zleceniobiorcy.

Meden-Inmed Sp. z o.o.

Wykonawca w interesujący i zrozumiały sposób wytłumaczył nam, jakie obowiązki nakłada na nas RODO i wskazał, w jaki sposób je wypełnić. Udzielił odpowiedzi na wszystkie zadane pytania, a było ich wiele.
Materiały udostępnione poprzez niezbednikrodo.pl w połączeniu z wiedzą przekazaną podczas szkolenia umożliwiły nam właściwe przygotowanie się do wdrożenia nowych przepisów.

Lubuskie Stowarzyszenie Rzeczoznawców Majątkowych w Gorzowie Wlkp

Osoba prowadząca szkolenie - Pani Anna Mrozowska - pozostawała w ciągłej dyspozycji, a wszelkie pytania i sugestie były natychmiast rozpatrywane, co wymagało niejednokrotnie umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej w praktyce.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Jastrzębiu-Zdroju

Na szczególne uznanie zasługuje troska firmy o dobór wykładowców do prowadzenia zajęć. W pełni kompetentny pracownik tej firmy zapewnił nam fachową i rzetelną realizację zleconej usługi.

POLSKIE TOWARZYSTWO RZECZOZNAWCÓW MAJĄTKOWYCH
Sprawdź najbliższe terminy szkoleń

nadzór merytoryczny

Anna Mrozowska

Członek Grupy Roboczej ds. Ochrony Danych Osobowych przy Ministerstwie Cyfryzacji

Prawnik i praktyk. Autorka publikacji w m. in. Wolters Kluwer, Rzeczpospolitej, Forbesie, Dzienniku Gazeta Prawna, Onecie oraz w Newsweeku. Praktykujący IOD, między innymi w Polskiej Komisji Akredytacyjnej – gremium eksperckim, oceniającym jakość kształcenia na polskich uczelniach. Ekspert ds. postępowania oceniającego (EPO) Polskiej Komisji Akredytacyjnej, ekspert Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), ekspert Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój (PO IR) przy Narodowym Centrum Badań i Rozwoju oraz ekspert ds. przetwarzania i ochrony danych osobowych w Instytucie Rozwoju Szkolnictwa Wyższego. Członek Komitetu Monitorującego Wielkopolski Regionalny Program Operacyjny 2014+, członek Komisji ds. Strategicznych Szkolnictwa Wyższego 2016-2020 Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich. Wykonawca kilkuset polityk ochrony danych osobowych. Certyfikowany audytor wewnętrzny ISO 27001 i 9001. Wykonawca merytoryczny narzędzia NiezbędnikRODO.pl. Prowadzi audyty i wdrożenia od 2014 roku, a szkolenia od 2010 roku.

dzień 1/4 - kurs rodo w warszawie
ROZPOCZĘCIE KURSU RODO W WARSZAWIE (PIERWSZY DZIEŃ) - GODZ. 9:00
I. Wstęp i źródła prawa.
  • Reforma ochrony danych osobowych – z czego wynika, jakie jest jej znaczenie?
  • Jak czytać RODO?
  • Ustawa o ochronie danych osobowych. z 10 maja 2018 r.
  • Ustawa o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia 2016/679.
  • Zmiany sektorowe – gdzie odnaleźć sektorowe przepisy o ochronie danych osobowych?
II. Dział kadr a RODO.
  • Zmiany w kodeksie pracy – w jaki sposób przygotować do nich firmę/instytucję?
  • Rekrutacja zgodna z RODO.
  • Kwestionariusze osobowe, akta osobowe, listy obecności, układy zbiorowe i regulaminy pracy – jak pozostać w zgodności z nowymi przepisami?
  • Kiedy potrzebna jest zgoda pracownika na przetwarzanie jego danych osobowych?
  • Wdrażanie monitoringu wizyjnego – obowiązki względem pracowników i osób zewnętrznych.
  • Inne formy monitoringu.
PRZERWA KAWOWA 10:45 - 11:00 (zapewniona przez organizatora)
III. Podstawowe pojęcia i informacje.
  • Kto i kiedy ma obowiązek stosować przepisy RODO.
  • Najważniejsze definicje w RODO – jak je rozumieć?
  • Czym są “dane osobowe”, “przetwarzanie”  – case study.
  • W jakich sytuacjach „przetwarzamy dane osobowe”?
IV. Obowiązki Administratora i Podmiotu przetwarzającego, współadministrowanie danymi osobowymi.
  • Administrator danych, procesor i osoba upoważniona do przetwarzania danych – role w procesie przetwarzania danych osobowych, a zmiany z RODO.
  • Obowiązki Administratora danych.
  • Obowiązki Podmiotu przetwarzającego (procesora).
  • Zmiany w umowach powierzenia danych osobowych.
  • Współadministrowanie danymi osobowych – nowa instytucja RODO.
V. Kiedy przetwarzamy dane osobowe zgodnie z prawem?
  • Rodzaje danych osobowych – dane “zwykłe” oraz “szczególne kategorie danych”, w tym biometryczne.
  • Kiedy możemy przetwarzać dane osobowe “zwykłe”, a kiedy “szczególne kategorie danych”?
  • Wymogi dotyczące przetwarzania danych osobowych dzieci.
  • Kiedy jest wymagana zgoda na przetwarzanie danych osobowych?
  • Warunki wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych wg RODO.
VI. Zasady przetwarzania danych osobowych.
  • Legalność przetwarzania danych osobowych – praktyczne aspekty kryteriów prawnych.
  • Celowość i minimalizm w przetwarzaniu danych osobowych wg RODO.
  • Poprawność merytoryczna przetwarzanych danych.
  • Zasada ograniczonego przechowywania (retencja danych) – omówienie najważniejszych przykładów, praktyczne rozwiązania.
  • Integralność i poufność przetwarzania danych osobowych.
  • Rozliczalność – nadrzędna zasada RODO, jej konsekwencje dla IT.
  • Nowe zasady “privacy by design oraz “privacy by default” i ich praktyczne zastosowanie.
PRZERWA OBIADOWA 12:45 - 13:30 (we własnym zakresie)
VII. Prawa osób, których dane osobowe są przetwarzane.
  • Prawo dostępu do danych oraz prawo uzyskania kopii danych osobowych.
  • Prawo do sprostowania danych.
  • Prawo do bycia zapomnianym.
  • Prawo do ograniczenia przetwarzania.
  • Prawo do przenoszenia danych osobowych.
  • Prawo do sprzeciwu.
  • Prawa osób profilowanych.
  • Jak postępować z żądaniami osób, których dane dotyczą?
VIII. Obowiązek informacyjny (klauzule informacyjne dotyczące przetwarzania).
  • Obowiązek informacyjny przy przetwarzaniu danych osobowych – ustawy krajowe oraz RODO.
  • Wymogi formalne z praktycznym omówieniem.
  • Obowiązek informacyjny przy uzyskaniu zgody na przetwarzanie danych osobowych.
  • Obowiązek informacyjny przy wyznaczeniu IOD.
  • Obowiązek informacyjny przy przekazaniu danych osobowych poza EOG.
  • Praktyczny przykład klauzuli informacyjnej z omówieniem.
  • Obowiązek informacyjny w przypadku zbierania danych nie od osoby, której te dane dotyczą.
  • Chwila powstania obowiązków informacyjnych.
IX. Rejestr czynności przetwarzania oraz rejestr kategorii czynności przetwarzania.
  • Obowiązkowe elementy rejestrów przetwarzania.
  • Jak prowadzić rejestr czynności przetwarzania (rejestr administratora), wymagany przez RODO?
  • Praktyczny przykład rejestru czynności przetwarzania na danych wraz z omówieniem.
  • Kiedy i jak prowadzić rejestr kategorii czynności przetwarzania (rejestr procesora)?
  • Praktyczna forma rejestrów, różnice pomiędzy nimi.
PRZERWA KAWOWA 14:45 - 15:00 (zapewniona przez organizatora)
X. Bezpieczeństwo przetwarzania danych osobowych – przykładowe aspekty praktyczne w kontekście RODO.
  • Organizacyjne środki zabezpieczenia danych osobowych – ich wybór i dostosowanie zgodnie z RODO, w ujęciu praktycznym.
  • Techniczne środki bezpieczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem wymaganego przez RODO zapewnienia poufności, integralności, dostępności i odporności systemów i usług przetwarzania, pseudonimizacji oraz szyfrowania.
  • Analiza ryzyka przy przetwarzaniu danych osobowych – przykłady praktyczne.
  • Ocena skutków dla ochrony danych osobowych – kiedy jest wymagana.
  • Uprzednie konsultacje z organem nadzorczym.
XI. Naruszenia ochrony danych osobowych
  • Identyfikacja naruszeń bezpieczeństwa danych osobowych.
  • Co robić w przypadku naruszenia?
  • Obowiązek zgłaszania incydentów z danymi, wynikający z RODO (zasada 72 godzin).
  • Obowiązek powiadamiania osób, których dane osobowe podlegają naruszeniu.
  • Rejestr naruszeń ochrony danych osobowych.
XII. Tworzenie dokumentacji przetwarzania i ochrony danych osobowych.
  • Dotychczasowa dokumentacja – Polityka bezpieczeństwa i Instrukcja Zarządzania Systemem Informatycznym w perspektywie aktualnych wymogów RODO.
  • Obowiązki dokumentacyjne w RODO – Polityka Ochrony Danych.
  • Upoważnienie do przetwarzania danych osobowych w kontekście RODO.
  • Budowanie procedur wewnętrznego systemu zapewniającego bezpieczeństwo danych osobowych w kontekście nowych wymogów RODO.
XIII. Inspektor Ochrony Danych (Data Protection Officer).
  • Kiedy istnieje obowiązek powołania Inspektora Ochrony Danych?
  • Inspektor Ochrony Danych – rola w firmie/instytucji.
XIV. Odpowiedzialność związana z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Kary finansowe do 4% rocznego obrotu / 20 000 000 EUR  – czy to jedyna forma działania organu nadzorczego, czy należy się ich spodziewać?
  • Odpowiedzialność odszkodowawcza.
  • Jak postępować, aby zmniejszyć wymiar potencjalnej kary za naruszenie ochrony danych, w przypadku jego wystąpienia.
  • Sankcje dla podmiotów publicznych.
XV. Podsumowanie.
  • Jak podzielić prace wdrożeniowe?
  • Na czym skupić się w pierwszej kolejności?
  • Jak wdrożyć RODO w 6-ciu krokach, w oparciu o wiedzę ze szkolenia oraz materiały szkoleniowe?
XVI. Głos publiczności (30 min).
  • Pytania uczestników.
  • Dyskusja.
ZAKOŃCZENIE KURSU RODO W WARSZAWIE (PIERWSZY DZIEŃ) - GODZ. 17:00
dzień 2/4 - kurs rodo w warszawie
ROZPOCZĘCIE KURSU RODO W WARSZAWIE (DRUGI DZIEŃ) - GODZ. 9:00
I. Inspektor Ochrony Danych (IOD/DPO) - zagadnienia wstępne.
  • Powołanie IOD – obowiązek czy uprawnienie?
  • Kto może zostać IOD?
  • Jakie zadania IOD wskazane zostały w RODO, a jakie zwykle wykonuje w praktyce? IOD w perspektywie wytycznych Grupy Roboczej art. 29 (Europejskiej Rady Ochrony Danych).
  • Współpraca IOD z działem IT.
  • Pełnienie roli punktu kontaktowego – tak dla osób, których dane dotyczą, jak i organu nadzorczego – w praktyce.
  • Konsultacje w zakresie oceny skutków dla ochrony danych.
  • Status IOD, jego kompetencje i zakres odpowiedzialności.
  • Odpowiedzialność administratora i osób upoważnionych do przetwarzania danych w perspektywie powołania IOD.
  • Formalne powołanie IOD wewnątrz organizacji.
  • Forma zatrudnienia / współpracy z IOD.
  • IOD w grupie kapitałowej.
  • Zgłoszenie powołania IOD do organu nadzorczego – wypełnianie formularza oraz zgłoszenia poprzez platformę ePUAP.
  • Ubezpieczenia dla IOD i administratora – czy warto z nich korzystać? Analiza umów ubezpieczeniowych – na jakie wyłączenia w szczególności należy zwrócić uwagę.
  • Zlecanie funkcji IOD – jakie zapisy w umowie / powołaniu powinny się znaleźć?
  • Przyjmowanie funkcji IOD – zalecane postanowienia umowne – okiem prawnika.
PRZERWA KAWOWA 10:45 - 11:00 (zapewniona przez organizatora)
II. Realizacja bieżących obowiązków IOD.

OBOWIĄZKI INFORMACYJNE.

  • Poprawne definiowanie podstaw przetwarzania danych osobowych – art. 6, art. 9 i art. 10 RODO w praktyce – case study.
  • Dodatkowe obowiązki informacyjne w przypadku współadministrowania danymi – wyzwania płynące z art. 26 RODO.
  • Obowiązki informacyjne – wdrażanie w praktyce. Zalecane formy oraz miejsca ich spełniania. Dobre praktyki.
  • Strona internetowa, BIP – ważne źródło wiedzy o tym, w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe.
  • Konstruowanie obowiązków informacyjnych – warsztat.

KONTROLA PRZEPŁYWU DANYCH.

  • Powierzenie a udostępnienie danych osobowych – jak odróżnić te dwie formy przekazywania danych “na zewnątrz”.
  • Najczęstsze przypadki powierzania danych osobowych.
  • Na jakiej podstawie możemy udostępniać dane osobowe?
  • Udostępnienie danych – przykłady praktyczne.
  • Obowiązkowe i fakultatywne elementy umowy powierzenia.
  • Konstruowanie oraz weryfikacja umów powierzenia – warsztat.
  • Przepływ danych między współadministratorami.
  • Rejestry powierzeń i udostępnień.

POSTĘPOWANIA ZWIĄZANE Z REALIZACJĄ UPRAWNIEŃ OSÓB, KTÓRYCH DANE DOTYCZĄ.

  • Forma składania żądań przez osoby, których dane dotyczą.
  • Z jakimi żądaniami w praktyce spotykamy się najczęściej?
  • Jak przygotować firmę / instytucję do realizacji uprawnień osób, których dane dotyczą, w aspekcie organizacyjnym oraz informatycznym? Główne praktyczne problemy.
  • W jaki sposób realizować uprawnienia osób, których dane dotyczą? Jak poprawnie prowadzić korespondencję?
  • Analiza zasadności roszczeń – case study.
PRZERWA OBIADOWA 12:45 - 13:30 (we własnym zakresie)
II. Realizacja bieżących obowiązków IOD - ciąg dalszy.

POSTĘPOWANIE Z NARUSZENIAMI.

  • Procedura wewnętrznego zgłaszania naruszeń / incydentów. Forma komunikacji z osobami upoważnionymi do przetwarzania danych osobowych.
  • Prowadzenie wewnętrznego rejestru naruszeń – case study.
  • Zgłaszanie naruszeń do organu nadzorczego – kiedy jest obowiązkowe? Czy termin 72 godzin jest nieprzekraczalny?
  • Wypełnianie formularza zgłoszeniowego oraz zgłaszanie naruszeń poprzez e-PUAP – warsztat.
  • Obowiązek zawiadomienia osoby, której dane dotyczą, o naruszeniu ochrony danych osobowych. W jakich przypadkach i w jakiej formie informować o naruszeniach?
III. Bezpieczeństwo danych osobowych.
  • Co o środkach ochrony danych mówi RODO?
  • Analiza art. 32 RODO i praktyczne następstwa tak ogólnej regulacji.
  • Rodzaje zagrożeń i sposoby przeciwdziałania im.
  • Pseudonimizacja i szyfrowanie – kiedy jest niezbędne?
  • Szczególnie zalecane organizacyjne środki bezpieczeństwa.
  • Szczególnie zalecane fizyczne i techniczne środki bezpieczeństwa.
  • Kodeksy postępowania i certyfikacja.
PRZERWA KAWOWA 14:45 - 15:00 (zapewniona przez organizatora)
IV. Wdrażanie RODO.
  • Przygotowanie planu wdrożenia.
  • Uwzględnianie ochrony danych w fazie projektowania (zasada “privacy by design” w praktyce).
  • Wdrażanie domyślnej ochrony danych (zasada “privacy by default” w praktyce”).
  • Polityka Ochrony Danych – w jakim zakresie jest obowiązkowa? Praktyczne rady, w jaki sposób konstruować wewnętrzną dokumentację oraz system przetwarzania danych osobowych w organizacji.
  • Formułowanie wewnętrznych procedur w zakresie przetwarzania i bezpieczeństwa danych osobowych – warsztat; analiza wzorcowych procedur, udostępnionych przez organizatora.
  • W jaki sposób skonstruować upoważnienia do przetwarzania danych osobowych?
  • Przydatne pod kątem rozliczalności ewidencje i rejestry.
V. Wizerunek a RODO.
  • Definicja “wizerunku”. W jakim zakresie  wizerunek to dane osobowe?
  • Rozpowszechnianie wizerunku w perspektywie art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych – case study w oparciu o orzecznictwo.
  • Czy zgodę na rozpowszechnianie wizerunku można cofnąć w dowolnym momencie?
  • Jak powinna wyglądać zgoda na utrwalenie i upowszechnianie wizerunku case study, w oparciu o orzecznictwo.
  • Uzasadniony interes administratora jako podstawa prawna przetwarzania wizerunku pracownika.
  • Odpowiedzialność za niezgodne z prawem przetwarzanie wizerunku na gruncie RODO, prawa autorskiego oraz kodeksu cywilnego.
VI. Głos publiczności (30 min).
  • Pytania uczestników.
  • Dyskusja.
ZAKOŃCZENIE KURSU - GODZ. 17:00
dzień 3/4 - kurs rodo w warszawie
ROZPOCZĘCIE KURSU RODO W WARSZAWIE (DZIEŃ TRZECI) - GODZ. 9:00
I. Wykonywanie audytów systemów przetwarzania danych osobowych.
  • Podstawowe pojęcia związane z przeprowadzaniem audytów.
  • Główne problemy audytorów –  jak przygotować się do tej roli?
  • Zadanie audytów w procesie wdrażania i stosowania RODO.
  • Czym różni się audyt przedwdrożeniowy od audytu walidacyjnego – jakie są ich cele i jakie zadania spoczywają na audytorze?
  • Jak sporządzić plan audytu, z uwzględnieniem jego celu i docelowego zakresu? Warsztat.
  • Pozyskiwanie materiału źródłowego do audytu. Forma jego dokumentacji w perspektywie dowodowości.
  • Jakie środki bezpieczeństwa przy przetwarzaniu danych osobowych są najczęściej stosowane, a jakich wymaga organ nadzorczy? Case study w oparciu o analizę dotychczasowych decyzji i opinii organu nadzorczego.
  • Jak badać fizyczne środki bezpieczeństwa, w tym w zakresie infrastruktury budynków i pomieszczeń?
  • Jak badać techniczne środki bezpieczeństwa, w tym w zakresie infrastruktury informatycznej?
  • Organizacyjne środki bezpieczeństwa – analiza jakie procedury są kluczowe oraz w jaki sposób badać świadomość obowiązków spoczywających na osobach upoważnionych.
  • Badanie, czy organizacja jest przygotowana do realizacji uprawnień osób, których dotyczą przetwarzane dane osobowe.
  • Jaki powinien być efekt audytu, aby był on użyteczny. W  jaki sposób sporządzić raport z audytu systemu przetwarzania danych osobowych?
  • Zalecenia pokontrolne – jakie treści powinny zawierać?.
PRZERWA KAWOWA 10:45 - 11:00 (zapewniona przez organizatora)
II. Analiza ryzyka.
  • Podejście oparte na ryzyku (risk-based approach) jako fundament RODO.
  • Identyfikacja aktywów i zasobów niezbędnych w procesie szacowania ryzyka.
  • Parametry analizy ryzyka – skutek i prawdopodobieństwo wystąpienia – jak rozumieć, oceniać i jakie wartości należy im przypisać.
  • Jak diagnozować zagrożenia naruszeń ochrony danych osobowych, wynikające z używania konkretnych zasobów?
  • Na jakie podatności należy zwrócić uwagę, przy diagnozowaniu konkretnych ryzyk?
  • Sposoby oceny ryzyka związanego z wystąpieniem konkretnych zagrożeń.
  • Przeprowadzanie szczegółowej analizy na matrycach zaproponowanych przez organizatora – zajęcia warsztatowe.
PRZERWA OBIADOWA 12:45 - 13:30 (we własnym zakresie)
II. Analiza ryzyka - ciąg dalszy.
  • Kontynuacja warsztatu z użyciem elektronicznych matryc ryzyk, na konkretnym przykładzie podmiotu przetwarzającego dane osobowe.
  • Jak postępować ze zdiagnozowanym ryzykiem.
  • Jak sporządzać plany działań, zmierzające do minimalizacji ryzyka – obniżanie ryzyka, transfer ryzyka.
PRZERWA KAWOWA 14:45 - 15:00 (zapewniona przez organizatora)
III. Ocena skutków dla ochrony danych (Data Protection Impact Assessment, OSOD/DPIA).
  • Jaki jest cel DPIA?
  • Jak ocenić, czy przeprowadzenie DPIA jest wymagane?
  • Niezbędne elementy procesu DPIA – art. 35 RODO.
  • Formułowanie informacji dotyczących planowanych działań, mogących spowodować skutek dla ochrony danych osobowych.
  • Definiowanie interesu administratora, celów oraz podstaw prawnych przetwarzania, mogącego spowodować skutek dla ochrony danych osobowych.
  • Jak oceniać niezbędność i proporcjonalność planowanych operacji przetwarzania danych osobowych, względem praw osób, których te dane dotyczą?
  • Jak diagnozować zakres danych osobowych, przetwarzanych w ramach planowanych operacji przetwarzania?
  • Ocena zdolności do realizacji uprawnień osób, których dotyczą dane przetwarzane w ramach planowanych operacji przetwarzania.
  • Jak wybrać i opisać środki bezpieczeństwa, wdrażane w celu ograniczenia ryzyka naruszenia praw i wolności osób, których dane dotyczą?
  • Jaka zależność zachodzi pomiędzy przeprowadzeniem DPIA a analizą ryzyka?
  • Przygotowywanie DPIA – warsztat. Formuła case studies na wzorcu  DPIA.
  • Rola Inspektora Ochrony Danych w DPIA.
  • Uprzednie konsultacje z organem nadzorczym:
    • zakres informacji, która należy przedłożyć organowi nadzorczemu,
    • uprawnienia organu nadzorczego.
IV. Głos publiczności (30 min).
  • Pytania uczestników.
  • Dyskusja.
ZAKOŃCZENIE KURSU RODO W WARSZAWIE (TRZECI DZIEŃ) - GODZ. 17:00
dzień 4/4 - kurs rodo w warszawie
ROZPOCZĘCIE KURSU RODO W WARSZAWIE (CZWARTY DZIEŃ) - GODZ. 9:00
I. Zasada ograniczonego przechowywania i retencja danych.
  • Minimalizacja czasu przechowywania i zakresu danych osobowych jako podstawa RODO.
  • Po jakim czasie należy usuwać dane osobowe?
  • Terminy przetwarzania danych osobowych, wynikające z obowiązujących przepisów prawa. Case study – tworzymy wykaz okresów retencji danych.
  • W jaki sposób należy określać terminy przetwarzania danych osobowych w przypadku, gdy wprost nie określają tego przepisy prawa? Case study – tworzymy wykaz okresów retencji danych.
  • Instrukcja kancelaryjna i jednolity rzeczowy wykaz akt.
  • Relacja pomiędzy zasadą retencji a obowiązkiem informacyjnym RODO.
  • Zasadą retencji a wykonywanie kopii bezpieczeństwa przetwarzanych danych osobowych – uwagi praktyczne.
  • Jak i gdzie należy zamieścić informacje o planowanych terminach usunięcia danych osobowych?
  • Praktyczne rozwiązania związane z wdrażaniem zasady ograniczonego przechowywania
PRZERWA KAWOWA 10:45 - 11:00 (zapewniona przez organizatora)
II. Rejestr czynności przetwarzania (rejestr administratora) i kategorii czynności przetwarzania (rejestr podmiotu przetwarzającego).
  • Cele i praktyczne znaczenie rejestrów.
  • Obowiązkowe i fakultatywne elementy rejestrów.
  • Jakie dodatkowe elementy rejestru czynności warto stosować, w celu ułatwienia zarządzania systemem przetwarzania danych osobowych?
  • Jak ocenić, czy sporządzenie rejestru czynności i rejestru kategorii przetwarzań jest wymagane? Wyłączenia wskazane w RODO.
  • Jak wyróżniać i identyfikować „czynności” i „kategorie czynności” przetwarzania, podlegające uwzględnieniu w rejestrach.
  • Jak formułować cele przetwarzania danych i jaka jest ich relacja względem zdefiniowanych czynności?
  • Opis kategorii danych osobowych oraz kategorii osób, których dotyczą przetwarzane dane.
  • Jak uwzględniać odbiorców danych oraz diagnozować, czy dane osobowe są przekazywane poza EOG?
  • Jak oceniać zasadność stosowania dodatkowych zabezpieczeń, w przypadku przekazywania danych osobowych do krajów spoza EOG.
  • Formułowanie opisu technicznych i organizacyjnych środków bezpieczeństwa, stosowanych przy przetwarzaniu danych osobowych.
  • Monitorowanie aktualności rejestru czynności na danych – jak praktycznie sobie z tym poradzić?
PRZERWA OBIADOWA 12:45 - 13:30 (we własnym zakresie)
III. Warsztat.
  • Konstruowanie rejestrów na podstawie konkretnego stanu faktycznego, przy wykorzystaniu autorskich wzorów: rejestru czynności przetwarzania oraz rejestru kategorii czynności przetwarzanie.
PRZERWA KAWOWA 14:45 - 15:00 (zapewniona przez organizatora)
IV. Problematyka transferu danych do państw trzecich.
  • Czy rzeczywiście nie przekazujemy danych do państw trzecich? Oprogramowanie, narzędzia, usługi, na które musimy w szczególności zwrócić uwagę.
  • Kiedy legalnie można przekazywać dane do państwa trzeciego?
  • Jak sprawdzić, czy państwo do którego organizacja transferuje dane osobowe znajduje się na liście “krajów bezpiecznych”.
  • Transfer danych do Stanów Zjednoczonych – analiza problematyki oraz omówienie jak krok po kroku sprawdzić czy podmiot do którego transferujemy dane osobowe jest “bezpieczny”.
  • Dodatkowe środki zabezpieczeń, stosowane w przypadku przekazywania danych osobowych do krajów spoza listy “krajów bezpiecznych”.
  • Konsekwencje transferu danych poza EOG w zakresie dokumentacji i obowiązku informacyjnego.
V. Urząd Ochrony Danych Osobowych (UODO).
  • Status Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  • Zadania i kompetencje organu nadzorczego.
  • Postępowanie kontrolne i procedury z nim związane.
  • Jak wyglądają kontrole w praktyce?
  • Jak przygotować się na kontrolę?
  • Zakres odpowiedzialności i administracyjne kary pieniężne.
VI. Głos publiczności (30 min).
  • Pytania uczestników.
  • Dyskusja.
ZAKOŃCZENIE KURSU RODO W WARSZAWIE (DZIEŃ CZWARTY) - GODZ. 17:00
Pobierz program w PDF

Zapraszamy do zapisania się na jeden z poniższych terminów Kursów RODO w Warszawie:

Kurs RODO Warszawa

Miejsce szkolenia: Warszawa

Data szkolenia: 24-27.06.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Cena kursu 2099 zł netto

Kurs RODO Warszawa

Miejsce szkolenia: Warszawa

Data szkolenia: 9-12.09.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

2099 zł netto

Kurs RODO Warszawa

Miejsce szkolenia: Warszawa

Data szkolenia: 7-10.10.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Warszawa

Miejsce szkolenia: Warszawa

Data szkolenia: 4-7.11.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Warszawa

Miejsce szkolenia: Warszawa

Data szkolenia: 2-5.12.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

...ale również w pozostałych miastach Polski:

Kurs RODO Poznań

Miejsce szkolenia: Poznań

Data szkolenia: 2-5.09.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

2099 zł netto

Kurs RODO Warszawa

Miejsce szkolenia: Warszawa

Data szkolenia: 9-12.09.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

2099 zł netto

Kurs RODO Wrocław

Miejsce szkolenia: Wrocław

Data szkolenia: 16-19.09.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

2099 zł netto

Kurs RODO Kraków

Miejsce szkolenia: Kraków

Data szkolenia: 23-26.09.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Gdańsk

Miejsce szkolenia: Gdańsk

Data szkolenia: 30.09-3.10.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Poznań

Miejsce szkolenia: Poznań

Data szkolenia: 7-10.10.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Warszawa

Miejsce szkolenia: Warszawa

Data szkolenia: 7-10.10.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Wrocław

Miejsce szkolenia: Wrocław

Data szkolenia: 14-17.10.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Kraków

Miejsce szkolenia: Kraków

Data szkolenia: 21-24.10.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Gdańsk

Miejsce szkolenia: Gdańsk

Data szkolenia: 28-31.10.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Warszawa

Miejsce szkolenia: Warszawa

Data szkolenia: 4-7.11.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Poznań

Miejsce szkolenia: Poznań

Data szkolenia: 4-7.11.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Wrocław

Miejsce szkolenia: Wrocław

Data szkolenia: 12-15.11.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Kraków

Miejsce szkolenia: Kraków

Data szkolenia: 18-21.11.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Gdańsk

Miejsce szkolenia: Gdańsk

Data szkolenia: 25-28.11.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Poznań

Miejsce szkolenia: Poznań

Data szkolenia: 2-5.12.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Warszawa

Miejsce szkolenia: Warszawa

Data szkolenia: 2-5.12.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Kraków

Miejsce szkolenia: Kraków

Data szkolenia: 9-12.12.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Wrocław

Miejsce szkolenia: Wrocław

Data szkolenia: 9-12.12.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Kurs RODO Gdańsk

Miejsce szkolenia: Gdańsk

Data szkolenia: 16-19.12.2019 r.

Liczba dni: 4 (32h)

Promocja! 2099 zł 1999 zł netto

Papierowy formularz zapisu

POBIERZ PAPIEROWY

FORMULARZ ZAPISU

ZBYT WIELE MATERIAŁU?

Zapoznaj się z naszą skróconą ofertą szkoleniową w Warszawie, zawierającą krótsze szkolenia i warsztaty z RODO, w tym dedykowane dla Inspektorów Ochrony Danych.

SZKOLENIE RODO
WARSZAWA

Jednodniowe szkolenie z RODO w Warszawie dla osób upoważnionych do przetwarzania danych osobowych, w szczególności dla administratorów danych oraz dla pracowników. Jest również odpowiednim szkoleniem wstępnym dla przyszłych IOD, rozpoczynających poznawanie RODO. Program obejmuje podstawowe zagadnienia z nowych zasad ochrony danych osobowych. Uczestnicy otrzymują wzorcową dokumentację RODO oraz certyfikat.

KURS IOD
WARSZAWA

Dwudniowy, średnio-zaawansowany kurs iod w Warszawie przygotowujący do sprawowania funkcji IOD: omówienie rejestru czynności, rejestru kategorii przetwarzań i analizy ryzyka, a także ćwiczenie sporządzania: obowiązku informacyjnego, umowy powierzenia, polityki ochrony danych oraz powiązanych procedur. Omówimy obowiązki IOD, a także postępowanie naruszeniowe. Pracujemy na wzorcowej: polityce ochrony danych, umowie powierzenia i procedurach.

WARSZTATY RODO
WARSZAWA

Dwudniowe zaawansowane warsztaty
z RODO w Warszawie: wykonywanie audytów, analizy ryzyka i DPIA,
rejestru czynności i rejestru
kategorii
. Nadto praktyczne
stosowanie zasady retencyjności
oraz postępowanie w przypadku kontroli. Warsztaty są realizowane praktycznie – z użyciem komputerów, na przykładzie konkretnej organizacji. Uczestnicy warsztatów otrzymują wzory DPIA, analizy ryzyka i rejestru czynności.

Zamów szkolenie dla swojej firmy lub instytucji.
Sprawdź naszą ofertę szkoleń indywidualnych w Twojej organizacji!