Warsztat RODO – Warszawa – 14.03.2019 r.

Jesteś osobą odpowiedzialną za wdrożenie RODO?

Szukasz praktycznych warsztatów dla Inspektora Ochrony Danych? Zapraszamy na zaawansowane ćwiczenia z wykonywania rejestru czynności i rejestru kategorii, a także stosowania zasady retencji i realizacji transferu danych osobowych do krajów spoza EOG. Realizowane w formule case studies oraz z użyciem komputerów i autorskich wzorów dokumentacji, pozwolą na nabycie praktycznych umiejętności.

Czym JEST WARSZTAT Z REJESTRU CZYNNOŚCI, RETENCJI I TRANSFERÓW?

Jednodniowy zaawansowany warsztat praktyczny, przygotowujący do samodzielnego wykonania rejestru czynności przetwarzania z uwzględnieniem zasady ograniczonego przechowywania, oraz rejestru kategorii przetwarzań. Warsztat jest, uzupełniony o moduł dotyczący postępowania w przypadku transferu danych osobowych do krajów spoza EOG. Podczas warsztatów pracujemy na komputerach oraz na autorskim wzorze rejestru czynności przetwarzania oraz rejestru kategorii przetwarzań.

Dla Inspektorów Ochrony Danych, a także dla osób wyznaczonych na to stanowisko. Dla kierownictwa administratorów danych, samodzielnie wdrażających RODO w organizacji lub dla osób nadzorujących ten proces. Dla wszystkich, którzy poszukują zaawansowanych umiejętności wdrażania RODO.

Czego dowiesz się na warsztacie?

Nauczysz się oceniać zasadność, a także sporządzać rejestr czynności przetwarzania danych osobowych oraz rejestr kategorii przetwarzań

Dowiesz się jak stosować zasadę ograniczonego przechowywania danych osobowych (retencji)

Dowiesz się, jak postępować w przypadku transferu danych osobowych do państw trzecich

nasi eksperci wypowiadali się w:

Korzyści z warsztatu
praktyczna wiedza i umiejętności

Nauczysz się, jak wdrażać RODO, sporządzając rejestr czynności przetwarzań oraz rejestr kategorii przetwarzań. Dowiesz się, jak postępować w przypadku transferu danych osobowych poza EOG, a także poznasz zasadę ograniczonego czasu przechowywania danych osobowych w praktyce.

Wzorcowa dokumentacja

Otrzymasz uzupełniony przykład rejestru czynności przetwarzania danych osobowych (dla ponad 20 czynności), szablon rejestru kategorii przetwarzań, a także standardowe klauzule ochrony danych, stosowane przy transferach danych osobowych poza EOG.

Materiały szkoleniowe

W zakres materiałów szkoleniowych wchodzą: kolorowa broszura z przedstawioną na szkoleniu prezentacją, książeczka z RODO w kieszonkowym formacie, notatnik oraz długopis.

Certyfikaty RODO

Po warsztacie, otrzymasz imienny certyfikat uczestnictwa w warsztacie z RODO. Opatrzony hologramem oraz podpisany przez trenera prowadzącego, pozwoli Ci pokazać światu swoje kwalifikacje!

darmowe Wsparcie prawne

Możesz skorzystać z mailowych konsultacji (do 3 przez 30 dni) w zakresie omówionych zagadnień (wsparcie nie obejmuje przygotowania dokumentacji). Otrzymasz także aktualne akty prawne i wytyczne PUODO oraz Grupy Roboczej art. 29.

plan optimum w niezbednikrodo.pl

Dostęp do narzędzia zarządzania systemem ochrony danych osobowych online przez 3 miesiące. Umożliwia ono m. in. generowanie powierzeń, prowadzenie elektronicznego rejestru czynności, czy przyjmowanie zgłoszeń naruszeń ochrony danych online. Stworzone z myślą o maksymalnym ułatwieniu wdrożenia RODO.

dokumentacja rodo
W PREZENCIE

  • Uzupełniony przykład rejestru czynności przetwarzania danych osobowych (ponad 20 czynności)
  • Szablon rejestru kategorii przetwarzań danych osobowych
  • Standardowe klauzule ochrony danych, stosowane przy transferach poza EOG
  • Plan OPTIMUM 3 m-ce w NiezbędnikRODO.pl – narzędziu do zarządzania systemem ochrony danych osobowych online

Sprawdź nasze opinie i dołącz do grona szczerze zadowolonych klientów!

Trenerki Anna Mrozowska oraz Agnieszka Chmielewska wyróżniały się wysoką wiedzą i kompetencjami w zakresie omawianej tematyki. Wykazały się otwartością i gotowością do wyjaśnienia problemów i wątpliwości w temacie RODO, a omawiane treści były przekazane w sposób przystępny i zrozumiały z uwzględnieniem specyfiki naszej firmy.

Lubelski Węgiel “BOGDANKA” S.A.

Z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że zleceniobiorca wykonał swoje zadania sprawnie, z należytą starannością i w poczuciu odpowiedzialności za podjęte działania. W pełni kompetentni pracownicy tej firmy zapewnili nam poczucie bezpieczeństwa w trakcie realizacji zleconej usługi.

A’Gusto

Profesjonalizm pracowników, duża elastyczność i umiejętność dostosowania się do potrzeb i oczekiwań naszej firmy utwierdziły nas w przekonaniu o słusznym wyborze właśnie tego Zleceniobiorcy.

Meden-Inmed Sp. z o.o.

Wykonawca w interesujący i zrozumiały sposób wytłumaczył nam, jakie obowiązki nakłada na nas RODO i wskazał, w jaki sposób je wypełnić. Udzielił odpowiedzi na wszystkie zadane pytania, a było ich wiele.
Materiały udostępnione poprzez niezbednikrodo.pl w połączeniu z wiedzą przekazaną podczas szkolenia umożliwiły nam właściwe przygotowanie się do wdrożenia nowych przepisów.

Lubuskie Stowarzyszenie Rzeczoznawców Majątkowych w Gorzowie Wlkp

Osoba prowadząca szkolenie - Pani Anna Mrozowska - pozostawała w ciągłej dyspozycji, a wszelkie pytania i sugestie były natychmiast rozpatrywane, co wymagało niejednokrotnie umiejętności wykorzystania wiedzy teoretycznej w praktyce.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Jastrzębiu-Zdroju

Na szczególne uznanie zasługuje troska firmy o dobór wykładowców do prowadzenia zajęć. W pełni kompetentny pracownik tej firmy zapewnił nam fachową i rzetelną realizację zleconej usługi.

POLSKIE TOWARZYSTWO RZECZOZNAWCÓW MAJĄTKOWYCH
nadzór merytoryczny
Anna Mrozowska
Członek Grupy Roboczej ds. Ochrony Danych Osobowych przy Ministerstwie Cyfryzacji

Prawnik i praktyk. Autorka publikacji w m. in. Wolters Kluwer, Rzeczpospolitej, Forbesie, Dzienniku Gazeta Prawna, Onecie oraz w Newsweeku. Praktykujący IOD, między innymi w Polskiej Komisji Akredytacyjnej – gremium eksperckim, oceniającym jakość kształcenia na polskich uczelniach. Ekspert ds. postępowania oceniającego (EPO) Polskiej Komisji Akredytacyjnej, ekspert Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), ekspert Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój (PO IR) przy Narodowym Centrum Badań i Rozwoju oraz ekspert ds. przetwarzania i ochrony danych osobowych w Instytucie Rozwoju Szkolnictwa Wyższego. Członek Komitetu Monitorującego Wielkopolski Regionalny Program Operacyjny 2014+, członek Komisji ds. Strategicznych Szkolnictwa Wyższego 2016-2020 Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich. Wykonawca kilkuset polityk ochrony danych osobowych. Certyfikowany audytor wewnętrzny ISO 27001 i 9001. Wykonawca merytoryczny narzędzia NiezbędnikRODO.pl. Prowadzi audyty i wdrożenia od 2014 roku, a szkolenia od 2010 roku.

dzień 1
ROZPOCZĘCIE WARSZTATU - GODZ. 9:00
I. Zasada ograniczonego przechowywania i retencja danych.
  • Minimalizacja czasu przechowywania i zakresu danych osobowych jako podstawa RODO.
  • Po jakim czasie należy usuwać dane osobowe?
  • Terminy przetwarzania danych osobowych, wynikające z obowiązujących przepisów prawa. Case study – tworzymy wykaz okresów retencji danych.
  • W jaki sposób należy określać terminy przetwarzania danych osobowych w przypadku, gdy wprost nie określają tego przepisy prawa? Case study – tworzymy wykaz okresów retencji danych.
  • Instrukcja kancelaryjna i jednolity rzeczowy wykaz akt.
  • Relacja pomiędzy zasadą retencji a obowiązkiem informacyjnym RODO.
  • Zasadą retencji a wykonywanie kopii bezpieczeństwa przetwarzanych danych osobowych – uwagi praktyczne.
  • Jak i gdzie należy zamieścić informacje o planowanych terminach usunięcia danych osobowych?
  • Praktyczne rozwiązania związane z wdrażaniem zasady ograniczonego przechowywania
PRZERWA KAWOWA 10:45 - 11:00 (zapewniona przez organizatora)
II. Rejestr czynności przetwarzania (rejestr administratora) i kategorii czynności przetwarzania (rejestr podmiotu przetwarzającego).
  • Cele i praktyczne znaczenie rejestrów.
  • Obowiązkowe i fakultatywne elementy rejestrów.
  • Jakie dodatkowe elementy rejestru czynności warto stosować, w celu ułatwienia zarządzania systemem przetwarzania danych osobowych?
  • Jak ocenić, czy sporządzenie rejestru czynności i rejestru kategorii przetwarzań jest wymagane? Wyłączenia wskazane w RODO.
  • Jak wyróżniać i identyfikować „czynności” i „kategorie czynności” przetwarzania, podlegające uwzględnieniu w rejestrach.
  • Jak formułować cele przetwarzania danych i jaka jest ich relacja względem zdefiniowanych czynności?
  • Opis kategorii danych osobowych oraz kategorii osób, których dotyczą przetwarzane dane.
  • Jak uwzględniać odbiorców danych oraz diagnozować, czy dane osobowe są przekazywane poza EOG?
  • Jak oceniać zasadność stosowania dodatkowych zabezpieczeń, w przypadku przekazywania danych osobowych do krajów spoza EOG.
  • Formułowanie opisu technicznych i organizacyjnych środków bezpieczeństwa, stosowanych przy przetwarzaniu danych osobowych.
  • Monitorowanie aktualności rejestru czynności na danych – jak praktycznie sobie z tym poradzić?
PRZERWA OBIADOWA 12:45 - 13:30 (we własnym zakresie)
III. Warsztat.
  • Konstruowanie rejestrów na podstawie konkretnego stanu faktycznego, przy wykorzystaniu autorskich wzorów: rejestru czynności przetwarzania oraz rejestru kategorii czynności przetwarzanie.
PRZERWA KAWOWA 14:45 - 15:00 (zapewniona przez organizatora)
IV. Problematyka transferu danych do państw trzecich.
  • Czy rzeczywiście nie przekazujemy danych do państw trzecich? Oprogramowanie, narzędzia, usługi, na które musimy w szczególności zwrócić uwagę.
  • Kiedy legalnie można przekazywać dane do państwa trzeciego?
  • Jak sprawdzić, czy państwo do którego organizacja transferuje dane osobowe znajduje się na liście “krajów bezpiecznych”.
  • Transfer danych do Stanów Zjednoczonych – analiza problematyki oraz omówienie jak krok po kroku sprawdzić czy podmiot do którego transferujemy dane osobowe jest “bezpieczny”.
  • Dodatkowe środki zabezpieczeń, stosowane w przypadku przekazywania danych osobowych do krajów spoza listy “krajów bezpiecznych”.
  • Konsekwencje transferu danych poza EOG w zakresie dokumentacji i obowiązku informacyjnego.
V. Urząd Ochrony Danych Osobowych (UODO).
  • Status Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  • Zadania i kompetencje organu nadzorczego.
  • Postępowanie kontrolne i procedury z nim związane.
  • Jak wyglądają kontrole w praktyce?
  • Jak przygotować się na kontrolę?
  • Zakres odpowiedzialności i administracyjne kary pieniężne.
VI. Głos publiczności (30 min).
  • Pytania uczestników.
  • Dyskusja.
ZAKOŃCZENIE WARSZTATU - GODZ. 17:00
Pobierz program w PDF

Zapraszamy do zapisania się na jeden z poniższych terminów zajęć:


Parse error: syntax error, unexpected end of file in /var/www/vhosts/szkolenierodo.pl/httpdocs/wp-content/themes/rodo/parts/trm-box.php on line 11